tisdag 26 februari 2013

SMHI

Översvämning sammanfattning:


I västra och sydvästra Sverige så förväntas översvämningar från vattendragen, mycket mer än idag.
I Sverige så kommer havsnivåerna öka med 10% i södrakusten, därför så kommer det bli ca. 30% nederbörd i norra Sverige. Det som kommer att påverkas är havens höjning och Sveriges södrakust. Nord kommer bli det minst påverkad av havenshöjning. Per år så höjs haven med ca. 1 meter.
I nord så kommer snön för det mesta bli regn innan det nått marken och tempraturen kommer att öka. Sedan kommer nederbörden att öka i hela Sverige men mest i norra Sverige. Nederbörden kommer bli mest i Nordost och minst i Sydost. Det kommer att komma dygn nederbörd 10-20 dagar per år. Lite av nederbörden kommer att bli avdunstning men det mesta blir nederbörd.





Vegetation sammanfattning:

I framtiden så kommer tempraturen att öka så att det kommer bli lättare att odla fler saker sen i framtiden. När tempraturen ökar så kan man odla mycket mer men då så kommer också skadeinsekterna. Värmen kans också göra så att skogsbrände startar och ökar, detta gäller mest i för de i södra Sverige. Kallfjällsområderna kommer att minskas, mest i de södra delarna i fjällkedjan.
Medeltempraturen kan öka med 2 grader fram till år 2020. Till år 2080 kommer medeltempraturen att vara 3-5 grader, mest i de nordöstra delarna i Sverige. I norrland kommer tempraturen att vara 6-7 + grader mitt på vintern i framtiden. Vegetationsperiodens längd kommer att öka med 30 och 110 dagar. Den största ökningen kommer att ske i nordöstra Götaland och minst i norra Sverige.




Hälsa sammanfattning:

När det är varmt klimat ute och man ska uppvärma då ökar risken för insektsburna sjukdomar och sämre kvalitet på dricksvatten. När det är kallt klimat så betyder det att det är mer positivt än när det är varmt klimat. Värmeböljorna kommer att komma varje år i södra från 2071 till 2100.
Sommartempraturen kommer att bli högre än idag.





Turism sammanfattning:

Turistnäringen kan få ökade möjligheter i ett förändrat klimat med varmrare somrar och högre badtempratuer. I framtiden så kommer september ha ungefär samma medeltempratur som augusti har idag. I framtiden så kommer vintrarna nästan inte ha något snö alls, speciellt i de södra fjällen.
Snöperioderna kommer att minskas väldigt mycket och nederbörden kommer att öka.






Ras och Skred sammanfattning:

Kraftiga nederbörd, ökade flöden i vattendrag och höjda grundvattennivåer ökar risken för ras och skred. Det mest utsatta delen kommer att vara sydvästra, västra delar och några delar av den östra kusten. Extremnederbörd kommer att öka i stort sätt över hela Sverige. Extremnederbörden kommer att öka med 20%.





Energi sammanfattning:

Klimatförändrigar innebär ökad nederbörd och det är bra för vattenkraftproduktionen.
I framtiden så kommer energianvändningen att minska och kylningen att öka. Uppvärmningsbehovet kommer att minskas med 15 – 40%, mest i södra Sverige. Graddagarna med kylbehov kan öka med upp till 46 graddagar per år, mest i södra Sverige. Graddagar betyder när graderna kommer över +20°C.






Snö och frost sammanfattning:

Redan inom 10 års period kommer snöperioden förkortas med ett par månader i Götaland och Svealand. Den sista frosten på våren kan komma 50 dagar tidigare i norr än i söder.
Havsisen kommer att minskas kraftigt. Längre fram i tiden så kommer det knappt att finnas någon is kvar i Östersjön och Bottenhavet. I Bottenviken så kommer isen att hålla lite längre.


1 kommentar: