söndag 6 oktober 2013

1900-talets tekniksprång

Mellan 1910-1920

Broadcasting
Rundradio
Hemsidan BBC
Radiotjänst


1. Skriva upp tankar om varför man gör så här
2. Skriva om en apparat som uppkom någon gång mellan dessa åren.


T-ford = En bil = Henry Ford
Scientific management
Hans idee " Alla ska ha en bil "
Från häst och vagn ---> bilar ---> billig transport

1910-talet
Lite om T-Ford:
Bilen heter egentligen "Ford model T". Den tillverkades av Ford Motor Company i Detroit, den som kom på hela modellen var Henry Ford. Den första T -Forden kom ut i världen någon gång i oktober år 1908. År 1924 lackades bilen för första med svart lack. Det första priset på bilen var 950 dollar, år 1924 så sänktes priset till 250 dollar. Henry sa och tyckte att "Alla ska ha en bil". Det som är dåligt med T-Ford bilen nuförtiden är att städer växer och det betyder att människor ökar. När människor ökar då ökar bilarna också eftersom att det blir fler som köper bilar. När det blir fler bilar så ökar utsläppen i atmosfären. Det som inte är så bra med T-Ford och andra bilar är att det kan leda till trafikproblem.

Lite om glödlampa:
Glödlampan blev uppfunnen tidigt på 1900-talet. Thomas Edison uppfann glödlampan. Det var väldigt många som hjälpte till att göra glödlampan möjlig för hembelysning och till mycket annat, men Thomas kom på själva iden ifrån början. Det dåliga med glödlampor är att dem går på elektricitet, fast elektricitet är bra till hembelysningen, men för mycket elektricitet kan vara farligt och dåligt.

Lite om elektronröret:
Elektronröret skapades i början av 1900-talet. Den som uppfann den var engelskmannen John Ambrose Fleming. Thomas Alva Edison skapade dioden utan att han visste om det, ut ifrån det så skapade John elektronröret. Elektronröret är en uppfinning som går på el, funkar inte elen så funkar inte elektronröret heller. Elektronröret kan vara dålig på så sätt att dem behöver mycket el och går bara en liten sak sönder i själva röret då kommer den inte att funka mer.


1920-talet
Lite om Tv:
Den första Tv:n skapades i Storbritannien. Tysken Karl Ferdinand Braun kom på iden om att skapa en "television". Hans idé var att kunna sända en rörlig bild med ljud från det ena stället till det andra. Denna idé kom Karl Ferdinand Braun på i slutet av 1800-talet. Fast under 1920-talet så ville dem utveckla den idé och göra en riktigt television. Tv:n kom ut för första gången år 1926. Det dåliga med tv är att det drar mycket el.

Lite om radio:
Radion uppfanns egentligen runt år 1910, men på den tiden så sa dem att det skulle ta till år 1920 att sända ut bestämda sändningar i radio. Så man brukar säga att radion kom ut den 1920 eftersom att det var då dem bestämda sändningarna kom. Den som kom på hela radio iden var Nikola Tesla. Radios konsekvenser är att den behöver mycket elektricitet för att kunna sända vidare sändningarna i radion med hjälp av elektriska vågor.

Lite om kylskåp:
Oliver Evans skapade det första kylskåpet, det kylskåpet använde ånga. Men det var inget praktiskt kylskåp så dem försökte med annat. Svensken Baltzar von Platen och hans vän gjorde ett kylskåp efter Oliver och det kylskåpet var en förbättring jämfört med Oliver Evans kylskåp. År 1922 så kunde Baltzar och hans väns kylskåp presenteras, alla tyckte om den.
Kylskåp kan vara dåliga för att dem är alltid på och dem drar mycket el. Fast dem är bra med för dem förvarar matprodukter längre och dem gör så att maten förvaras på ett bra och användbart sätt.


1930-talet
Lite om helikopter:
Den första och den bästa tekniska helikoptern skapades år 1935. Det var den första helikoptern som kunde flyga kontrollerat bra. Den första helikoptern heter "Breguet-Dorand Gyroplane Laboratoire". Det var massor med människor runt om i världen som försökte göra en bra helikopter utifrån Leonardo da Vincis skiss som han gjorde innan han dog, men ingen kunde göra en bra teknisk helikopter.
Sedan så gjorde fransmannen Louis Breguet denna kontrollerade helikoptern och den funkade utmärkt. Det dåliga med helikopter är att den måste ha bränsle och någon gång så kommer bränslet ta slut, så helikoptern kommer inte kunna flyga. Bränsle är inte bra för det släpps ut i atmosfären och det är en katastrof.

Lite om tvättmaskin:
Tvättmaskinen har funnits ganska länge, men år 1937 då utvecklades tvättmaskinen och dem flesta människorna räknar med att tvättmaskinen uppfanns det året (år 1937). Det året så gjordes tvättmaskinen helautomatiskt och det gjorde företaget Bendix Corporation. Tvättmaskinen var inte känd i början av andra världskriget, men efter andra världskriget då blev den känd först i USA och sedan så spred det sig till resten utav världen. Det som inte är bra med tvättmaskin är att den alltid är på och det betyder att den tar mycket elektricitet och den är inte bra för att den går på vatten och funkar inte vattenledningen då kommer tvättmaskinen inte heller att funka.

Lite om jetmotor:
Jetmotorn skapades i mitten av 1930-talet. Först skapades den av svenska företaget AB Bofors, sedan utvecklades den av engelskmannen Frank Whittle. Bara några dagar innan andra världskriget så lyckades Tyskland få upp det första jetmotor drivna planet.
Det som är bra med jetmotor är att den finns i flygplan och det är bra i flygen. Fast det som är mindre bra med jetmotorer är att dem kan gå sönder mitt i funktionen och om vi då pratar om jetmotorer i flygplan då kommer flygplanet att krascha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar