fredag 15 mars 2013

Skolbetygen i Sverige har ändrats!


Sedan Moderaterna vann valet så har dem ändrat så många saker i Sverige, som tillexempel skolbetygen. 
Förut så fick man sina första betyg när man började årskurs 8 och sen uppåt. Det tyckte 
dem flesta i Sverige att det var bra. Men nu så får dem istället betyg när dem början årskurs 6.


Många i Sverige är ganska upprörda pågrund av detta.
Dem flesta i årskurs 6 är inte riktigt redo för betygen, dem blir mycket stressade, enligt
det flesta föräldrar i Sverige. Fast det finns en bra mening med betygen i årskurs 6 och
sen uppåt. Dem i årskurs 6 kommer enligt några forskare bli mer smartare än dem som får
betygen i 8:an. För att från och med då så får dem lära sig att ta mer ansvar för deras läxor,
dem får lära sig om hur betygen går till och dem får lära sig om hur man ska plugga för att försöka
klara ett test och så ett bra betyg.

Många lärare och elever i olika skolor runt om i Sverige tycker att detta är bra. För att dem i årskurs 6 får också lära sig mer i början och sen mot slutet så kommer dem kunna nästan allt. Dem som får betygen i årskurs 8 dem och resten kommer också kunna mycket i slutet av åren, men inte lika mycket som dem som får betygen från årskurs 6, för att dem i årskurs 6 kommer att få mer utbildning eftersom dem börjar tidigt med betygen och nationella proven.

Jag tycker att detta är bra för att dem som får betygen i tidig ålder blir mer lärorika
och det får dem att koncentrera sig bättre på lektionerna. Eftersom alla vill ha bra betyg så pluggar
med mycket och bra både hemma och i skolan och det är det allt detta går ut på att dem ska bli bättre och bättre för varenda gång.
Fast jag tycker också att detta inte är så bra, för att eleverna kan också bli mycket mer stressade och det är inte alls bra att bli för stressad för hjärnan. Blir man för stressad så kan man ibland tappa allt man lärt sig för sekunden och då kanske eleven sitter mitt under ett prov, så det är inte bra alls. Det är inte heller bra för att ibland så kan det komma ganska många prov på en vecka och då så måste man träna mycket på alla dem ämnena, det klarar dem flesta i årskurs 6 inte av. För det har precis slutat 5:an och börjat 6:an, i 5 klass så har dem inte så mycket prov och inga betyg alls. Så det kan vara lite svårt för dem att lära sig hantera många prov eller läxor åt gången.

Vi har gjort en undersökning på detta med skolbetygen, om vilka som tycker att man fortfarande borde få betyg när man börjar årskurs 8 och om vilka som tycker att man fortfarande ska fortsätta med betygen från årskurs 6.
35 % av Sveriges befolkning svarade att dem skulle vilja fortsätta med betygen från årskurs 6 och uppåt. 65 % av Sveriges befolkning har svarat att dem skulle vilja ha det som förut, att man får sina betyg när man börjar årskurs 8. Jag fick inte vara med och rösta eftersom det var jag och några andra som frågade frågan till er, men om jag skulle fått svara så hade jag nog valt att rösta på, att man ska få betyg i årskurs 8 som förut.
För att vid den åldern så tycker jag att man är rätt så mogen och vid den åldern så tycker jag att man är rätt så redo för betygen och nationella prov. Jag tycker också att vid den åldern så har man också lärt sig mycket under alla de åren så man kommer också klara nationella proven bättre och för det så får man också bättre betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar