tisdag 20 maj 2014

GMO

GMO står för "Genetiskt Modifierad Organism". GMO är när en förändring som sker i arvsmassan, det är något som inte kan ske naturligt, men det börjar bli vanligare. Detta kan även skapa mycket djur och växter med mutation, mutation innebär att man har förändringar i celler. Man använder GMO för att förstärka egenskaper i en växt eller i ett djur. De växter som blir mest "smittade" av GMO är majsplantan, rapsplantan och potatisplantan, och det djuret som blir mest "smittad" av GMO är däremot fisken.
Inom GMO kan man också t.ex. ta gener från en fisk för att sätta in dem i en potatisplanta, gener från bekämpningsmedel kan också föras in i t.ex en potatisplanta, för att sedan skapa plantor som gör bekämpningsmedlet.

Folk anser att GMO skapar dåliga konsekvenser för vår natur, våra djur och oss människor, därför att GMO kan skapa väldigt mycket mutation inom växter och djur, och det kanske inte är det bästa. Det är inte det bästa därför att nästan alla växter och vissa djur blir "smittade" av GMO, och de ger förändringar i växters och djurs celler. För djur kan det få stora konsekvenser därför att dem sprutar in GMO i djurs äggceller och det kan göra så att djurets barn inte blir normala, och för växter kan det också få stora konsekvenser därför att de sprutar in GMO i växter som vi människor kanske kommer att äta.
En fördel med GMO kan vara att du nästan själv bestämmer vilka förbättrade egenskaper din växt eller djur ska ha och utgå ifrån.
En nackdel med GMO är att när en växt eller ett djur blir smittade av GMO så kan den nästa växten eller djuret som kommer från den smittade bli onormal, dvs att det kan ske en mutation.



Dessa två länkar var inte så bra, därför att jag tycker att det inte fanns så mycket viktigt om GMO.

1. http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Naturvard/Genetiskt-modifierade-organismer/

2. http://sv.wikipedia.org/wiki/Genetiskt_modifierad_organism



Dessa fyra länkar tyckte jag var väldigt bra och här fanns allt jag ville veta om GMO.

3. http://www.gmo-guiden.se/

4. http://www.gmo-guiden.se/genmanipulerade-djur.aspx

5. http://www.gmo-guiden.se/gmo.aspx

6. http://www.gmo-guiden.se/genmanipulerade-vaxter.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar