torsdag 27 mars 2014

So fördjupning, v.13

Nutidsfrågor v.13:

1. Fogh Rasmussen Ny länk
2. Kabul Ny länk
3. Geert Wilders Ny länk
4. Nouruz Ny länk
5. Att han måste hålla sig borta från vissa saker, som t.ex "avhålla sig från alkohol och andra droger samt underkasta sig provtagning/drogtest enligt chefsöverläkarens bestämmande" Ny länk 
6. Ingvar Carlsson Ny länk
7. Grafiskt verk är när man trycker ut ett verk i 30-100 exemplar. Ny länk
8. Böcker i Sverige (författare) Ny länk
9. Gastrogate Ny länk
10. Bland annat i Iran och Afghanistan. Ny länk
11. Magnus Muhrén Ny länk
12. Going down to the river Ny länk



Fördjupning till fråga 2:

Nils Horner var en svensk/brittisk journalist från Borås. Han jobbade för Sveriges Radio. Nu i år den 11 mars, för bara 2 veckor sedan åkte Nils och en annan journalist vid namn Sardar Ahmad till Asien för att skriva lite om situationerna som kretsar sig där. Bland annat skulle de skriva om Afghanistans presidentval som hålls nu i April. Nils och Sardar skulle både vara i Afghanistan och i Östtimor.
Sardar Ahmad var en afghaner och jobbade för Aftonbladet. 

Tisdag den 11 mars åkte Nils Horner till Afghanistans huvudstad, som då heter Kabul. Han såg väldigt fram emot att skriva lite om hur det är i Kabul nu innan valet, enligt många källor. Men dagen blev inte som Nils hade tänkt sig, därför att på tisdagsförmiddagen så blev Nils mördad. Han blev skjuten från nära håll i bakhuvudet och dog på plats. Ingen vet vilka det var som stod bakom detta dådet, men de börjar misstänka talibanerna.

Under samma vecka, Torsdag den 13 mars satt Sardar Ahmad med hela familjen och åt fin middag i en restaurang på ett lyxhotell i Kabul vid namn "Serena". De firade det persiska nyåret. 
Helt plötsligt på torsdagskvällen sprang de in fyra gärningsmän i hotellets restaurang och började skjuta runt. De fyra gärningsmännen fick död på nio personer och bland den nio personerna så var fyra av fem utav Sardars familjemedlemmar med. Alla sköts i huvudet och dog direkt. Sardars yngsta barn som är runt 2 års åldern överlevde och ligger nu på sjukhus i koma. Talibanerna har nu erkänt att de var dem som stod bakom detta dådet. 

Denna händelse är en av de sjukaste händelserna jag hört, det är även den hemskaste händelsen jag hört på länge. Därför att vilken normal människa kan tänka sig att vara med en "politisk rörelse" som talibaner? De män som är med den rörelsen måste jag bara säga att de inte är normala och att de inte har något hjärta. Därför att de dödar väldigt många människor och en riktig politisk rörelse tänker inte ens den tanken. 
Som i detta fallet med Nils och Sardar, vad har dessa två svenska medborgarna gjort för fel i Afghanistan? Att de ville veta mer om hur det är i Afghanistan nu inför presidentvalet? eller kanske felet är att de är svenskar. Ingen vet egentligen vad felet var, det vi alla vet är att dessa två journalister ville skriva lite om hur det är i Afghanistan nu innan presidentvalet, därför att det är alltid lika intressant att veta lite om andra staters presidentval. Det är alltid intressant att vet mer om vilka som vill bli presidenter och hur folket reagerar på saker och ting. 
Varför finns Talibaner? Vad tror de att de gör för nytta egentligen? - Detta är två frågor jag just nu funderar på. Jag tycker att man ska försöka stoppa Talibanerna på något sätt, därför att det börjar gå för långt och det finns alltid minst ett sätt som man kan lösa saker på. 
Men åt andra sidan så förstår jag att det nästan kan vara lite omöjligt att stoppa Talibanerna, därför att de blir bara fler och fler och männen som är med i "Talibangänget" är överdrivet galna. De bryr sig inte om ifall de skadar sitt eget folk. Det är faktiskt helt sinnessjukt hur folkgrupper börjar ta över sakta med säkert.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar