söndag 2 februari 2014

Om Pluto

1. Vad skiljer den tidigare planeten, numera dvärgplaneten, från de klassiska planeterna? - Pluto eller Dvärgplaneten som den också är kallad för är mycket mindre än de klassiska planeterna och den ligger bort om solsystemet. Det som också skiljer Dvärgplaneten/Pluto från de klassiska planeterna är att den har en egen oval omloppsbana runt solen. Den omloppsbanan som de klassiska planeterna åker runt är rund.

2. Varför bör Pluto inte betraktas som en planet? - Därför att varken Plutos storlek eller omloppsbana är lik de klassiska planeternas storlek och omloppsbana, och de anser att Pluto mer liknar en komet än en planet. 

3. Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet? - Jag vet inte riktigt om någon Astronom har någon anledning till varför Pluto ska betraktas som en planet. Jag själv tycker att Pluto borde betraktas som en planet eftersom att Pluto ändå har en bra storlek till att vara en planet även om den är mycket mindre än de klassiska planeterna. Jag tycker också att Pluto ska betraktas som en planet därför att Pluto åker runt solen som de klassiska planeterna, det är bara det att den har en egen omloppsbana och det tycker jag inte gör så mycket. 



Sammanfattning om texten på FirstClass:

Det jag precis läste handlade då om Pluto. Den "Internationella Astronomiska Unionen" (IAU) hade ett möte 2006 i Tjeckiens huvudstad Prag, mötet handlade om Pluto fortfarande skulle ha kvar sin planetstatus. Under mötet kom de fram till att Pluto inte längre ska ha kvar sin planetstatus, därför att astronomer hittat planeter som liknar Pluto. Under det mötet så pratade de också om vilka kriterier en "planet" måste uppfylla för att kunna ha en planetstatus. Pluto uppfyller bara två av tre kriterierna. De tre kriterierna är:

1. Att ha en omloppsbana runt solen.
2. Att ha tillräcklig massa för att självgravitationen ska övervinna materialets hållfasthet och skapa en i det närmaste runt kro.
3. Att ha rensat bort material nära sin bana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar